A kőszívű ember fiai

By | 2019-11-11

JÓKAI MÓR - A kőszívű ember fiai

Leírás könyv A kőszívű ember fiai

1848 március 13-án az egész város felbolydult Bécsben. Richárd is ott van a bécsi utcákon. Egymásnak ellentmondó parancsokat kap, ezért nem használja, csak a kardja lapját, nem gyilkol, csak szétkergeti a csőcseléket. Jenő, aki soha életében nem fogott kardot, egyik erkélyről Ödönt hallja beszélni, ami megrémíti és eszébe jut, hogy ez a második lépcső ama magaslathoz. A forradalom minden történelmi korban izgalmas. A magyar történelemben a negyvennyolcas szabadságharc mérföldkő, kivételes nemzedéket hozott magával. Sajátos közép-kelet-európai helyzet, hogy a politika szabta feladatok terhe a szépírókra hárul, így a nagy nemzedék művészi tevékenysége összefonódik a közéleti szerepvállalással. A nemzetet bátorítani kell, hosszabb ideig vigasztalni, de leginkább elbódítani nagy eszmékkel, a dicső múlttal. Jókai, az elnyomatás korában a nemzet bánatát hosszasan vigasztalandó, fölhasználja a romantika minden eszközét. A Kőszívű ember fiai témája a nemzeti függetlenségért vívott harc körül bonyolódik, mely függetlenséghez a szerzőnek az a nem egészen illúziómentes elképzelése fűződik, hogy a hazai kultúra fellendülését hozza. Nem hozta. Ugyanakkor önálló hadseregről és független gazdasági életről álmodik, melyekről Világos mutatta meg világosan, hogy nem kivitelezhető. A szövevényes cselekményű regény ezeket a kérdéseket feszegeti a Baradlayak levegőjével körülvéve. A Baradlay-fiúk eszményi hősök, mindhárman a maguk módján vívnak a reakció ellen, apjuk kőszívű végrendeletének árnyékában. A reformkor, a forradalom és a megtorlás korának hangulatát pontos, finom rajzzal adja át Jókai. Richárd alakját egyenesen Kölcseyről mintázta. Hősöket, árulókat, komformistákat és csalókat látunk, miközben a háttérben viharzik a történelem. A férje szellemével szembeszálló, aggódó édesanya, a csodaszép és tisztalelkű hajadon, az anyjával közösen mesterkedő, eladósorban levő leány portréja a női sorsok skáláját színesítik. És a szerző által a nemzet ellenségeként számon tartott germanizálódás veszélye ezúttal sajátos fordulatot hoz: Baradlay Ödön hivatalosan jegyzett, azaz nem magyar keresztnevének Eugenre tévesztése, magyar megfelelője, Baradlay Jenő számára teszi lehetővé, hogy nemes áldozatot vállaljon. A három testvér erkölcsi győzelme példaértékű. Láttunk már hasonló jelentőségű győzelmet a magyar irodalomban, Zrínyinél. A Kőszívű ember fiai a középiskolások rettegett olvasmánya. Talán újra át kellene gondolni a jelentőségét, beszélni róla értelmesen, mert ez is nemzeti identitástudatunk szerves része és a jövő nemzedék körében épp elveszőben van.

Letöltés könyvet A kőszívű ember fiai pdf

A kőszívű ember fiai.pdf

JÓKAI MÓR A kőszívű ember fiai könyve pdf formátumban érhető el. Itt letölthető A kőszívű ember fiai JÓKAI MÓR pdf formátumban. A A kőszívű ember fiai könyv pdf formátumban történő letöltéséhez használja a linket. A kőszívű ember fiai könyv pdf formátumban, egy dedikált külső szerveren.

Letöltés könyvet A kőszívű ember fiai epub

A kőszívű ember fiai.epub

JÓKAI MÓR A kőszívű ember fiai könyve epub formátumban érhető el. Itt letölthető A kőszívű ember fiai JÓKAI MÓR epub formátumban. A A kőszívű ember fiai könyv epub formátumban történő letöltéséhez használja a linket. A kőszívű ember fiai könyv epub formátumban, egy dedikált külső szerveren.

Letöltés könyvet A kőszívű ember fiai mobi

A kőszívű ember fiai.mobi

JÓKAI MÓR A kőszívű ember fiai könyve mobi formátumban érhető el. Itt letölthető A kőszívű ember fiai JÓKAI MÓR mobi formátumban. A A kőszívű ember fiai könyv mobi formátumban történő letöltéséhez használja a linket. A kőszívű ember fiai könyv mobi formátumban, egy dedikált külső szerveren.

Letöltés könyvet A kőszívű ember fiai txt

A kőszívű ember fiai.txt

JÓKAI MÓR A kőszívű ember fiai könyve txt formátumban érhető el. Itt letölthető A kőszívű ember fiai JÓKAI MÓR txt formátumban. A A kőszívű ember fiai könyv txt formátumban történő letöltéséhez használja a linket. A kőszívű ember fiai könyv txt formátumban, egy dedikált külső szerveren.

Letöltés könyvet A kőszívű ember fiai docx

A kőszívű ember fiai.docx

JÓKAI MÓR A kőszívű ember fiai könyve docx formátumban érhető el. Itt letölthető A kőszívű ember fiai JÓKAI MÓR docx formátumban. A A kőszívű ember fiai könyv docx formátumban történő letöltéséhez használja a linket. A kőszívű ember fiai könyv docx formátumban, egy dedikált külső szerveren.

Letöltés könyvet A kőszívű ember fiai fb2

A kőszívű ember fiai.fb2

JÓKAI MÓR A kőszívű ember fiai könyve fb2 formátumban érhető el. Itt letölthető A kőszívű ember fiai JÓKAI MÓR fb2 formátumban. A A kőszívű ember fiai könyv fb2 formátumban történő letöltéséhez használja a linket. A kőszívű ember fiai könyv fb2 formátumban, egy dedikált külső szerveren.

Olvasni online A kőszívű ember fiai könyv ingyen

A kőszívű ember fiai online

Hogyan lehet letölteni (olvasni online) könyvet A kőszívű ember fiai ingyenes

Csatlakozz a több százezer elégedett tagok, akik hosszú órákat töltött keres multimédiás tartalmak online és időben, és most élvezik a legismertebb új könyvek, magazinok és képregények, köztük a A kőszívű ember fiai

Itt van, és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek használatával:

Korlátlan könyvek, magazinok és képregények, bárhol is tartózkodik: közvetlenül a böngészőjében a számítógépen vagy a táblagépen.

Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.

Magazinok és képregények bármilyen műfajban, beleértve akció játékok, kalandjátékok, anime, manga, Gyermek és Családi , klasszikusok, vígjáték, referenciák, útmutatók, dráma, Aliens, Horror, Zene, Romance, Sci-fi, fantasy, Sport, és még sok más.

Naponta új címeket adunk hozzá! Szeretjük frissen tartani a dolgokat.

Minden platform. Teljesen optimalizált.

Tekintse meg, hogy naponta több ezer ember szórakozik.
Regisztrálj most, szerezd be a A kőszívű ember fiai és szórakozz a korlátozások nélkül!

Jelentkezzen be a könyv letöltéséhez (online olvasás) A kőszívű ember fiai ingyenes

A könyv részletei A kőszívű ember fiai

  • A könyv eredeti címe: A kőszívű ember fiai
  • A könyv szerzője: JÓKAI MÓR
  • A könyv nyelve: hu-HU
  • Könyvkiadó: JÓKAI MÓR
  • Oldalszám: 2015. november 23.
    ISBN: 9789633876077
  • Megjelenés: ERR
  • Fájlnév: A kőszívű ember fiai.pdf, A kőszívű ember fiai.epub, A kőszívű ember fiai.mobi, A kőszívű ember fiai.txt, A kőszívű ember fiai.docx, A kőszívű ember fiai.fb2
  • Feltételek: ingyen

A A kőszívű ember fiai könyvet ingyenesen letöltheti a weboldalon feltüntetett linkek egyikén. A A kőszívű ember fiai könyvet JÓKAI MÓR írja, és letölthető pdf, epub és mobi formátumban. A A kőszívű ember fiai könyvet, akárcsak a weboldalunkon található többi könyvet, egy dedikált szerveren tárolják. A könyv eredeti címe: A kőszívű ember fiai. A A kőszívű ember fiai könyv megjelenésének dátuma ERR. A A kőszívű ember fiai könyvben 2015. november 23.

ISBN: 9789633876077 található.

A könyv letölthető a A kőszívű ember fiai kiadóban. A könyvet ingyen letöltheti pdf, epub és mobi formátumban. A A kőszívű ember fiai könyv ingyenes letöltéséhez kövesse a megfelelő könyvformátumra mutató linket: JÓKAI MÓR – A kőszívű ember fiai.pdf, JÓKAI MÓR – A kőszívű ember fiai.epub, JÓKAI MÓR – A kőszívű ember fiai.mobi. JÓKAI MÓR A kőszívű ember fiai felülvizsgálat. A kőszívű ember fiai könyv JÓKAI MÓR – ez az egyik legjobb magyar nyelvű könyv. JÓKAI MÓR A kőszívű ember fiai könyvét az Amazonon vásárolhatja meg. Papírkötésű A kőszívű ember fiai is megrendelhet az Amazon-on. Bővebben elolvashatod a A kőszívű ember fiai JÓKAI MÓR könyvet a Wikipedia-ban.

TAGS:
online A kőszívű ember fiai, A kőszívű ember fiai fb2, download A kőszívű ember fiai PDF, download A kőszívű ember fiai MOBI, ingyenes letöltések A kőszívű ember fiai IPhone, online A kőszívű ember fiai pdf, ingyenes A kőszívű ember fiai DJVU, ingyenes letöltések A kőszívű ember fiai txt, letöltések A kőszívű ember fiai rtf, online A kőszívű ember fiai FB2 , ebook A kőszívű ember fiai letöltések txt, ingyenes A kőszívű ember fiai letöltések, ebook A kőszívű ember fiai download MOBI, letöltések A kőszívű ember fiai IPad, olvas A kőszívű ember fiai MOBI, olvas A kőszívű ember fiai docx, ingyenes A kőszívű ember fiai awz, download ebook A kőszívű ember fiai iPad, ingyenes A kőszívű ember fiai DJVU, download A kőszívű ember fiai ingyenes, ingyenes letöltések A kőszívű ember fiai, olvas A kőszívű ember fiai txt, A kőszívű ember fiai letöltések DJVU, A kőszívű ember fiai letöltések ingyenes, A kőszívű ember fiai letöltések pdf ingyenes, A kőszívű ember fiai pdf letöltések ingyenes, letöltések eA kőszívű ember fiai pdf ingyenes, A kőszívű ember fiai letöltések epub ingyenes, A kőszívű ember fiai ePub letöltések ingyenes.

Leave a Reply