A hammelni patkányfogó

By | 2019-12-23

Szerb Antal - A hammelni patkányfogó

Leírás könyv A hammelni patkányfogó

Irodalmi szenzáció Szerb Antal ismeretlen mesejátékának első kiadása. Az 1919-ben írt, eleddig a hagyatékban kallódó kézirat a közismert patkányfogó-legendát tartalmazza, de a mű üzenete, végkicsengése merőben eltér az eredetitől. Szerb Antal mindössze tizennyolc éves volt, amikor papírra vetette a történetet, jó néhány írásával együtt azonban soha nem jelent meg, a Nyugatban is versekkel debütált 1921-ben, nem pedig prózával. A hammelni patkányfogó teljes történet, nem töredék, Szerb nyolc apró füzetben jegyezte le, és javításokat is csak alig-alig eszközölt rajta. A történet a nagydiák Szerb eszmerendszerének, ideálvilágának hibátlan lenyomata, benne a pogány és keresztény mondavilág ellentéte bontakozik ki, a mesedráma végkifejlete és tanúsága szerint a vallásosság és az idealizmus helyét a művészet hatalmába vetett hit váltja fel. A patkányfogó sem holmi gyerekrabló képében jelenik meg Szent Miklós kútjánál, hanem mint egy titokzatos, barna csuhás vándor, netán dominikánus vagy középkori tudósféle, akinek kezében van a megoldás kulcsa. És nem lenne Szerb Antal-mű, ha nem csavarodna el a meseszál a teozófia, az alkímia, a vértanúk és a rózsakeresztesek felé: vagyis minden együtt van egy letehetetlen műhöz.
"Történt ugyanis, hogy hamvazószerdán, miután a templomból kijöttünk, ahol is áhítatunkat közben meg tetsző módon kifejezésre juttattuk, a város előkelő társasága este szerény hajlékomba gyülekezett egybe, hogy polgárias békében és tisztességben elfogyassza estebédjét. Vacsora után a verandán az ifjúság, apáinktól örökölt megcsorbíthatatlan jókedvéből kifolyólag, félretolatta az asztalokat, voltak itt éppen vén muzsikusok, akik még talán talpalávaló nótákat farigcsáltak, egyszóval polgárian békés és biztonságos táncra illesztették magukat. Maga a plébános úr, aki ott volt, adta meg rá az engedélyt. Önkéntesen azonban a városban tartózkodott egy dominikánus barát a szomszédos kolostorból, aki rendjének sötét szellemében nevelve megbotránkozott azon, hogy mi tiltott időben lakodalmat rendezünk. Felrohant polgárian tisztességes hajlékomba, és durva kifejezésekkel illetve minket, ünneprontónak nevezett, mondván, hogy nem tudjuk szomorkodni az ünnepek szomorúságát – és igen, igen durva kifejezésekkel fenyegetve kijelentette, hogy ezért súlyos büntetésben lesz részünk."


„Fiatal költők”… vajon lehet-e költő más, mint fiatal?
A kötet a Magyar Rádió irodalmi osztályának hagyatékában fellelt 1934 és 1938 közötti rádióelőadások anyagát közli, a benne lévő gépiratok fotójával együtt. Oláh Andrea Kovács Attila Zoltánnal, a Szépmíves Kiadó főszerkesztőjével beszélgetett.
Olvassa el a teljes cikket a Mindennap Könyv oldalon! >>

A tehetség a választásairól ismerszik meg.
Szerb Antalt az irodalmi kánon nem sorolja a legelőkelőbb helyre, pedig regényei és egyéb írásai megjelenésük óta újabb és újabb generációk számára válnak megkerülhetetlenné. Az utas és holdvilág, A Pendragon legenda vagy a Budapest kalauz marslakók számára az irodalomkedvelő közönség körében mind-mind ismert és kedvelt munkák. Hogy miért? A megfejtés ott rejtőzik a Szépmíves Könyvek gondozásában megjelent két új, eddig kiadatlan szövegeket tartalmazó kiadványában: A hammelni patkányfogóban és a Nagy emberek gyermekcipőben című könyvekben.
Olvassa el a teljes cikket a Mindennap Könyv oldalon! >>

Letöltés könyvet A hammelni patkányfogó pdf

A hammelni patkányfogó.pdf

Szerb Antal A hammelni patkányfogó könyve pdf formátumban érhető el. Itt letölthető A hammelni patkányfogó Szerb Antal pdf formátumban. A A hammelni patkányfogó könyv pdf formátumban történő letöltéséhez használja a linket. A hammelni patkányfogó könyv pdf formátumban, egy dedikált külső szerveren.

Letöltés könyvet A hammelni patkányfogó epub

A hammelni patkányfogó.epub

Szerb Antal A hammelni patkányfogó könyve epub formátumban érhető el. Itt letölthető A hammelni patkányfogó Szerb Antal epub formátumban. A A hammelni patkányfogó könyv epub formátumban történő letöltéséhez használja a linket. A hammelni patkányfogó könyv epub formátumban, egy dedikált külső szerveren.

Letöltés könyvet A hammelni patkányfogó mobi

A hammelni patkányfogó.mobi

Szerb Antal A hammelni patkányfogó könyve mobi formátumban érhető el. Itt letölthető A hammelni patkányfogó Szerb Antal mobi formátumban. A A hammelni patkányfogó könyv mobi formátumban történő letöltéséhez használja a linket. A hammelni patkányfogó könyv mobi formátumban, egy dedikált külső szerveren.

Letöltés könyvet A hammelni patkányfogó txt

A hammelni patkányfogó.txt

Szerb Antal A hammelni patkányfogó könyve txt formátumban érhető el. Itt letölthető A hammelni patkányfogó Szerb Antal txt formátumban. A A hammelni patkányfogó könyv txt formátumban történő letöltéséhez használja a linket. A hammelni patkányfogó könyv txt formátumban, egy dedikált külső szerveren.

Letöltés könyvet A hammelni patkányfogó docx

A hammelni patkányfogó.docx

Szerb Antal A hammelni patkányfogó könyve docx formátumban érhető el. Itt letölthető A hammelni patkányfogó Szerb Antal docx formátumban. A A hammelni patkányfogó könyv docx formátumban történő letöltéséhez használja a linket. A hammelni patkányfogó könyv docx formátumban, egy dedikált külső szerveren.

Letöltés könyvet A hammelni patkányfogó fb2

A hammelni patkányfogó.fb2

Szerb Antal A hammelni patkányfogó könyve fb2 formátumban érhető el. Itt letölthető A hammelni patkányfogó Szerb Antal fb2 formátumban. A A hammelni patkányfogó könyv fb2 formátumban történő letöltéséhez használja a linket. A hammelni patkányfogó könyv fb2 formátumban, egy dedikált külső szerveren.

Olvasni online A hammelni patkányfogó könyv ingyen

A hammelni patkányfogó online

Hogyan lehet letölteni (olvasni online) könyvet A hammelni patkányfogó ingyenes

Csatlakozz a több százezer elégedett tagok, akik hosszú órákat töltött keres multimédiás tartalmak online és időben, és most élvezik a legismertebb új könyvek, magazinok és képregények, köztük a A hammelni patkányfogó

Itt van, és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek használatával:

Korlátlan könyvek, magazinok és képregények, bárhol is tartózkodik: közvetlenül a böngészőjében a számítógépen vagy a táblagépen.

Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.

Magazinok és képregények bármilyen műfajban, beleértve akció játékok, kalandjátékok, anime, manga, Gyermek és Családi , klasszikusok, vígjáték, referenciák, útmutatók, dráma, Aliens, Horror, Zene, Romance, Sci-fi, fantasy, Sport, és még sok más.

Naponta új címeket adunk hozzá! Szeretjük frissen tartani a dolgokat.

Minden platform. Teljesen optimalizált.

Tekintse meg, hogy naponta több ezer ember szórakozik.
Regisztrálj most, szerezd be a A hammelni patkányfogó és szórakozz a korlátozások nélkül!

Jelentkezzen be a könyv letöltéséhez (online olvasás) A hammelni patkányfogó ingyenes

A könyv részletei A hammelni patkányfogó

  • A könyv eredeti címe: A hammelni patkányfogó
  • A könyv szerzője: Szerb Antal
  • A könyv nyelve: hu-HU
  • Könyvkiadó: Szerb Antal
  • Oldalszám: 240 oldal
  • Megjelenés: 2018. január 31.
  • Fájlnév: A hammelni patkányfogó.pdf, A hammelni patkányfogó.epub, A hammelni patkányfogó.mobi, A hammelni patkányfogó.txt, A hammelni patkányfogó.docx, A hammelni patkányfogó.fb2
  • Feltételek: ingyen

A A hammelni patkányfogó könyvet ingyenesen letöltheti a weboldalon feltüntetett linkek egyikén. A A hammelni patkányfogó könyvet Szerb Antal írja, és letölthető pdf, epub és mobi formátumban. A A hammelni patkányfogó könyvet, akárcsak a weboldalunkon található többi könyvet, egy dedikált szerveren tárolják. A könyv eredeti címe: A hammelni patkányfogó. A A hammelni patkányfogó könyv megjelenésének dátuma 2018. január 31.. A A hammelni patkányfogó könyvben 240 oldal található.

A könyv letölthető a A hammelni patkányfogó kiadóban. A könyvet ingyen letöltheti pdf, epub és mobi formátumban. A A hammelni patkányfogó könyv ingyenes letöltéséhez kövesse a megfelelő könyvformátumra mutató linket: Szerb Antal – A hammelni patkányfogó.pdf, Szerb Antal – A hammelni patkányfogó.epub, Szerb Antal – A hammelni patkányfogó.mobi. Szerb Antal A hammelni patkányfogó felülvizsgálat. A hammelni patkányfogó könyv Szerb Antal – ez az egyik legjobb magyar nyelvű könyv. Szerb Antal A hammelni patkányfogó könyvét az Amazonon vásárolhatja meg. Papírkötésű A hammelni patkányfogó is megrendelhet az Amazon-on. Bővebben elolvashatod a A hammelni patkányfogó Szerb Antal könyvet a Wikipedia-ban.

TAGS:
online A hammelni patkányfogó, A hammelni patkányfogó fb2, download A hammelni patkányfogó PDF, download A hammelni patkányfogó MOBI, ingyenes letöltések A hammelni patkányfogó IPhone, online A hammelni patkányfogó pdf, ingyenes A hammelni patkányfogó DJVU, ingyenes letöltések A hammelni patkányfogó txt, letöltések A hammelni patkányfogó rtf, online A hammelni patkányfogó FB2 , ebook A hammelni patkányfogó letöltések txt, ingyenes A hammelni patkányfogó letöltések, ebook A hammelni patkányfogó download MOBI, letöltések A hammelni patkányfogó IPad, olvas A hammelni patkányfogó MOBI, olvas A hammelni patkányfogó docx, ingyenes A hammelni patkányfogó awz, download ebook A hammelni patkányfogó iPad, ingyenes A hammelni patkányfogó DJVU, download A hammelni patkányfogó ingyenes, ingyenes letöltések A hammelni patkányfogó, olvas A hammelni patkányfogó txt, A hammelni patkányfogó letöltések DJVU, A hammelni patkányfogó letöltések ingyenes, A hammelni patkányfogó letöltések pdf ingyenes, A hammelni patkányfogó pdf letöltések ingyenes, letöltések eA hammelni patkányfogó pdf ingyenes, A hammelni patkányfogó letöltések epub ingyenes, A hammelni patkányfogó ePub letöltések ingyenes.

Leave a Reply